UTRECHT - Internationale treintickets blijven op tien grote stations verkrijgbaar aan de balie. De dreigende sluiting van de verkoopbalies op de stations van Leiden, Groningen en Eindhoven is van de baan, liet een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen vrijdag weten. Van dreigende gedwongen ontslagen is ook geen sprake meer.

De internationale tak van het spoorbedrijf ondervindt scherpe concurrentie van prijsvechters in de luchtvaart. De aanvankelijke reorganisatieplannen van de NS-leiding zinden FNV Bondgenoten niet.

Akkoord

Volgens de woordvoerder is een akkoord gesloten tussen NS Internationaal en NS Stations, die het verkooppersoneel van NS Internationaal op de tien stations per 1 januari 2006 wil overnemen. Het gaat verder om Amsterdam CS, Rotterdam CS, Den Haag CS/HS, Schiphol, Utrecht, Arnhem en vanaf 2007 ook Breda, als de hogesnelheidslijn HSL-Zuid gaat rijden.

Voor NS Internationaal was het financieel onhaalbaar zelfstandig een distributieapparaat in stand te houden. Aanvankelijk stonden 150 banen op de tocht. Door reductie op stafniveau zijn dat er intussen honderd, "maar gedwongen ontslagen zijn door het akkoord van de baan", aldus de woordvoerder.

In de lift

De omzet bij de internationale divisie van de NS zit volgens hem trouwens in de lift, maar precieze cijfers ontbreken. Door betere boekingsmogelijkheden is het aandeel van de internetverkoop in de totale verkoop tot dusver dit jaar, vergeleken met dezelfde periode van 2004, gestegen van 3 tot 7 à 8 procent.

Het akkoord binnen de NS moet nog door de ondernemingsraad en de vakbond worden bekeken. "We zijn erover geïnformeerd, maar we moeten ons oordeel nog vellen", zei een bestuurder van FNV Bondgenoten.