De Verenigde Staten zijn deze handelsoorlog begonnen en China is niet bang zichzelf te verdedigen. Dat zegt Wang Shouwen, de Chinese onderminister van Handel.

Voordat er gesprekken kunnen plaastvinden, zal "pestkop VS" eerst moeten ophouden met de intimidatie, zegt de Chinese onderminister donderdag.

"Zoals je weet, hebben er gesprekken plaatsgevonden. En die gesprekken hebben veel vooruitgang opgeleverd. Maar die vooruitgang is genegeerd door één partij. Deze partij is alsnog een handelsoorlog begonnen", aldus Wang. "De Verenigde Staten zijn de oorlog begonnen."

Handelsoorlog

Een eerder overleg om de handelsoorlog tussen de twee landen te beëindigen, liep onlangs op niets uit. Afgelopen week zijn de eerste heffingen op Chinese goederen officieel ingegaan. Die hebben een waarde van 34 miljard dollar (28 miljard euro). China heeft laten weten de heffingen op Amerikaanse producten ook te verhogen.

Aan de Amerikaanse grens geldt vanaf nu een extra importtarief van 25 procent op Chinese producten, variërend van halfgeleiders tot ploegmachines en vliegtuigonderdelen. Het is de eerste keer dat handelsbarrières in de VS direct tegen de volksrepubliek gericht zijn.

Sojabonen

De Chinese tegenmaatregelen gelden voor 545 Amerikaanse productsoorten, meldt de Engelstalige staatskrant China Daily. Het gaat om onder meer heffingen op sojabonen, varkensvlees, visvoer en auto's.

De Verenigde Staten dreigt daarnaast voor nog eens 200 miljard dollar (170 miljard euro) aan extra heffingen op Chinese goederen in te voeren.