MILAAN - De Italiaanse beurstoezichthouder Consob heeft het concurrerende bod in contanten goedgekeurd van Banco Popolare di Lodi (Lodi) op het ook door ABN Amro gewilde Italiaanse bankconcern Antonveneta. Voor de beoordeling van een duurder alternatief van Lodi, grotendeels in aandelen, is meer tijd nodig, aldus Consob.

De financiële waakhond had Lodi verplicht met een bod in contanten te komen op Antonveneta als het wil concurreren met het veel grotere ABN Amro. Volgens Consob heeft Lodi regels overtreden door geheime afspraken te maken met aandeelhouders van Antonveneta.

Met behulp van een internationaal en nationaal bankconsortium heeft Lodi voldoende geld weten te vergaren. Volgens de regels moet het bod van Lodi zijn gebaseerd op de gemiddelde beurskoers van Antonveneta over de afgelopen twaalf maanden en het bedrag dat de bank als laatste heeft betaald voor een aandeel Antonveneta. De prijs is donderdag vastgesteld op 24,50 euro per aandeel.

ABN Amro probeert Antonveneta in te lijven en heeft daarvoor 6,3 miljard euro geboden in contanten ofwel 25 euro per aandeel. Het gaat om de eerste overnamepoging van een buitenlandse bank op de relatief gesloten Italiaanse bankenmarkt.

Het alternatieve bod in aandelen van Lodi ligt wel hoger dan dat van ABN Amro. Consob heeft echter aan deze bieding nieuwe eisen gesteld. Lodi zou vrijdag hiervoor een nieuwe versie bij de financiële autoriteiten indienen.