Johan Atema wordt de nieuwe directeur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Hij maakt de overstap van Shell en neemt op 1 september die rol over van Gerald Schotman die sinds 2014 de topman van de NAM was. 

Atema woont in Groningen. Hij werkt sinds 1997 bij Shell en is momenteel vicepresident Manage Producing Assets bij het olie- en gasbedrijf.

Onder Schotman is al een begin gemaakt met de afbouw van de gaswinning in Groningen en meer focus op de transitie naar schone energie. Die lijn wil Atema voortzetten. Atema zegt zich bewust te zijn van de impact die de gaswinning in Groningen heeft.

Schotman volgt op zijn beurt de naar Schiphol vertrokken Dick Benschop op bij Shell. In deze rol gaat hij zich bezighouden met het verbeteren van de efficiëntie van joint ventures binnen de winningsdivisie van Shell.

Protest

De gaswinning heeft in Groningen instabiliteit van de bodem en aardbevingen veroorzaakt. Daardoor zijn veel woningen beschadigd geraakt. Dat heeft de afgelopen jaren geleid tot steeds meer protest, waarbij bewoners en lokale overheden regelrecht tegenover de Nederlandse staat en de NAM stonden.

De afgelopen jaren is de omvang van de gaswinning enkele malen verminderd en is een systeem voor de afhandeling van de schade aan woningen opgezet. Eind maart volgde het besluit dat de gaskraan uiterlijk in 2030 dicht zal gaan en mogelijk zelfs al eerder.

De gaswinning is in 1948 in Drenthe van start gegaan. Elf jaar later werd in het Groningse Slochteren een grote gasbel ontdekt, waarna ook daar de gaswinning is begonnen.