AMSTERDAM - De aandelen op de effectenbeurzen in Europa zijn vrijdagmorgen aanvankelijk over een breed front verder gestegen, waarop tegen het middaguur winstnemingen volgden.


Bekijk video


Bekijk video (2)

In Amsterdam noteerde de toonaangevende AEX-index op een gegeven moment bijna 363 punten, wat een winst van tegen de negen punten was, maar schommelde aan het einde van de ochtend rond de 351,5 punten. Dit betekende een verlies van 0,6 procent.

Ook in de rest van de euro sloeg de stemming om. Londen, Frankfurt en Parijs noteerden rond het middaguur 0,7 procent lager.

Aegon

Op het Damrak was het aandeel Aegon veelgevraagd. Met de koerswinst van 5,35 procent was het Haagse verzekeringsconcern de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Topman Shephard had donderdagmiddag laten weten vast te houden aan de eerder uitgesproken winstraming voor de rest van het jaar, wat beleggers geruststelde na de winstwaarschuwing in juli.

Aegon was daarmee een uitzondering onder de financiële waarden. ING, Van der Moolen, ABN Amro en Fortis stonden op verlies. Ook zwaargewicht Koninklijke Olie stond duidelijk in de min. Unilever en Philips, twee andere toonaangevende hoofdfondsen, zakten aan het einde van de ochtend eveneens in het rood.

De markt bleek opnieuw erg zenuwachtig. "De beleggers maken een afweging tussen risico's en koopjes", aldus een handelaar in Amsterdam. Hij sprak van een "broos herstel, dat met tegenvallend nieuws weer kan omslaan in een daling". Volgende week komen nog vijf belangrijke Nederlandse bedrijven met halfjaarcijfers.

Euro

De euro klom in de Europese valutahandel naar 0,9720 dollar na een openingskoers van 0,9690. Investeerders betaalden in pond sterling 0,6345 pond voor de euro. Dat was 0,6335.