SANTA CLARA - De Amerikaanse hardware- en softwarefabrikant Sun Microsystems legt 4,1 miljard dollar in contacten op tafel voor zijn branchegenoot Storage Technology. Samen vormen zij een bedrijf met een jaaromzet van 13 miljard dollar. Dat heeft Sun Micro donderdag bekendgemaakt.

Het betreft de grootste overname van Sun van de laatste tijd. Sun heeft Storage nodig om in de toenemende concurrentiestrijd op de markt van databestanden rivalen als IBM, Hewlett-Packard, Dell van zich af te houden.

"We zagen dat het opslaan en beheer van data steeds belangrijker oplossingen werden in computernetwerken", zo lichtte Sun-topman Scott McNealy toe. Storage Technology heeft een jaaromzet van 2,2 miljard dollar.

Kwetsbaar

Sun heeft kort na het uiteenspatten van de dot-comluchtbel een moeilijke periode gekend. Dat kwam omdat zowel de telecommarkt als de markt voor financiële dienstverlening kwetsbaarder voor de implosie op de dot-commarktbleken te zijn dan andere marktsegmenten.

Sun betaalt de aandeelhouders van Storage Tek, zoals het bedrijf wordt genoemd, per aandeel 37 dollar. Dat is 18,5 procent meer dan de slotkoers op woensdag.