Europese Centrale Bank-president Mario Draghi pleit opnieuw voor een Europees depositogarantiestelsel waarin de eurolanden gezamenlijk de spaartegoeden van Europese banken garanderen. Het delen van deze risico’s moet uiteindelijk risicoverlagend werken.  

Draghi maakt in een toespraak voor het Europees Parlement de vergelijking met de Verenigde Staten. Tussen 2007 en 2014 werden er zo’n vijfhonderd banken afgewikkeld in de VS zonder dat de financiële stabiliteit in gevaar kwam, zei de centrale bankier.

In Europa is het Europees garantiestelsel een heet hangijzer. Landen zoals Duitsland en Nederland zijn tegen. Zij vrezen dat hun banken zullen opdraaien voor bijvoorbeeld Italiaanse banken die nog steeds worstelen met grote hoeveelheden leningen die mogelijk niet worden terugbetaald.

Maar volgens Draghi hebben deze banken de risico’s op hun balansen al substantieel verlaagd en hebben ze veel meer bufferkapitaal om tegenvallers op te vangen. Met een Europees garantiestelsel zouden de risico’s nog verder worden verlaagd.

Inflatie

De centralebankpresident zei verder dat het programma dat de centrale bank in 2015 startte om de economische groei en de inflatie te stimuleren, erg effectief is gebleken.

De ECB heeft de laatste jaren voor honderden miljarden aan obligaties en leningen opgekocht, maar sommige economen vragen zich af hoeveel dat echt heeft opgeleverd. De bank zal waarschijnlijk nog tot december doorgaan met dit programma.