WASSENAAR - Grootaandeelhouder en directievoorzitter Ed Maas haalt zijn vastgoedonderneming VHS van de effectenbeurs in Amsterdam. VHS brengt in de tweede helft van deze maand een bod uit op de eigen stukken ter waarde van 22 euro per aandeel. Het bod is in contanten. Dat heeft VHS donderdag bekendgemaakt. De vastgoedonderneming doet het bod gestand als 250.100 gewone aandelen worden aangeboden.

Belangrijkste reden voor het beëindigen van de beursnotering is het onderzoek dat sinds begin dit jaar loopt tegen Maas. Justitie bekijkt vanaf januari in hoeverre hij betrokken is geweest bij de transacties waarmee zakenpartner Eddy de Kroes enkele jaren gelden een belang van 10 procent in VHS wist op te bouwen.

Hoogtepunt

De zaak bereikte twee weken geleden een hoogtepunt toen het Openbaar Ministerie twee weken geleden lieten weten Maas formeel als verdachte te beschouwen van handel met voorkennis. Beurswaakhond AFM stelde daarop dat de betrouwbaarheid van Maas "niet meer buiten twijfel staat".

Lukt het de VHS-topman niet die twijfel weg te nemen, dan dreigt het risico dat de AFM hem opdraagt te vertrekken. Vooral deze dreiging brengt Maas ertoe de beursnotering te beëindigen.

Maas ontkent tot nu toe iedere vorm van misbruik van voorwetenschap. Zijn advocaat O. Hammerstein suggereert zelfs dat de AFM Maas doelbewust zoekt. "Wij beginnen ons langzamerhand af te vragen of de AFM bezig is Maas doelbewust te beschadigen. Wij kijken nu of we daartegen stappen moeten ondernemen", aldus Hammerstein twee weken geleden.

VHS verraste de markt vorige week met een winstwaarschuwing. Financiers van de onderneming hadden aangegeven geen nieuwe kredietaanvragen in behandeling te nemen. Daardoor kon VHS zijn vastgoedportefeuille niet tot het gewenste niveau uitbreiden, waardoor het zijn winstdoelstelling voor dit jaar moest laten varen.

Het aandeel VHS deed donderdag 18,02 euro op de beurs. Het vastgoedfonds heeft tien miljoen aandelen uitstaan, wat zorgt voor een marktwaarde van 180,2 miljoen euro.