De Iraanse minister van Olie zegt dat de omvang van de Iraanse olieproductie en olie-export ondanks "de druk vanuit de VS" niet is veranderd. De acties van de Amerikaanse president Donald Trump zijn "beledigend", zegt de bewindsman zaterdag op de staatstelevisie.
 

De VS heeft eerder dit jaar economische sancties ingesteld voor Iran en het nucleaire verdrag met het land opgezegd. Trump vermoedt nog steeds dat Iran in het geheim kernwapens produceert.

De Amerikaanse president zet bondgenoten onder druk om per november geen Iraanse olie meer te importeren. Onder meer Turkije, China en India doen dit nog. Zuid-Korea heeft in juli voor het eerst in zes jaar tijd geen Iraanse olie meer geïmporteerd.

"Hij zorgt voor onzekerheid op de markt", aldus de Iraanse minister. Ondanks de druk is de omvang van de totale export volgens Iran niet veranderd. 

Om olietekorten op te vangen, wil Trump dat Saoedi-Arabië de olieproductie verder opschroeft. Eind vorige maand hebben de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten al een akkoord bereikt over een verhoging van de olieproductie met maximaal een miljoen vaten per dag.