ZALTBOMMEL - Bij zuivelconcern Campina verdwijnen de komende twee jaar ruim 150 arbeidsplaatsen. Dat is het gevolg van de sluiting van de fabriek in Woerden. Campina heeft dit woensdag bekendgemaakt.
Campina

Zoveel mogelijk herplaatsing

Het bedrijf gaat proberen zoveel mogelijk werknemers te herplaatsen binnen het concern, maar het sluit gedwongen ontslagen niet uit. Op termijn wil Campina ook haar vestiging in Hilversum, met 117 werknemers, sluiten. Het definitieve besluit hierover wordt waarschijnlijk in 2004 genomen.

'Innovatieve zuivelproducten'

Het concern gaat in Maasdam een nieuwe fabriek bouwen. Daar wordt in eerste instantie de productie van 'innovatieve zuivelproducten' geconcentreerd. Maasdam neemt ook een deel van de Woerdense productie over, onder andere die van de Mona-toetjes. De productie van dagverse melk in Maasdam wordt overgeheveld naar andere vestigingen van Campina.

Campina wil zich meer toeleggen op de productie van speciale melkproducten. Dat is volgens het bedrijf nodig omdat de consumptie van pure melk al enige jaren afneemt. De plannen vergen voorlopig een investering van 80 miljoen euro.

Begrip van de vakbond

Volgens de vakbond FNV Bondgenoten worden de werknemers bij Campina zwaar op de proef gesteld. "Het ene moment denk je dat je veilig zit en dan zit je weer in de gevarenzone", aldus bestuurder A. in 't Veld. Vorig jaar kostte de samenvoeging van Campina en Mona al tachtig kantoorbanen.

De vakbondsbestuurder zegt wel begrip te hebben voor de reorganisatie. "De mensen drinken steeds minder melk en Campina moet inspelen op de marktontwikkelingen."

CNV Zuivel is geschrokken van de omvang van de aangekondigde reorganisatie en maakt zich zorgen over de sociale opvang van de betrokken werknemers. Campina heeft in Nederland ruim 3500 werknemers.