HILVERSUM - Nederlandse vrouwen hebben niet de ambitie om door te stoten naar de top van de maatschappij. Over het algemeen zijn ze tevreden met hun huidige leven en de rolverdeling in het huishouden. Dat is gebleken uit een enquête van marktonderzoeksbureau Motivaction in opdracht van tijdschrift Esta dat donderdag bekend is gemaakt.

Een kleine minderheid van 12 procent van de 3000 respondentes tussen de 35 en 55 jaar was ontevreden over de verdeling van zorgtaken met haar partner. Dit terwijl 59 procent meer van dat werk voor haar rekening neemt. Verder doet 69 procent meer aan het huishouden. Daar is maar 16 procent ontevreden over.

Allesbehalve zielig

De Nederlandse vrouw werkt gemiddeld 23,5 uur per week. Dat is de kortste werkweek van alle Europese vrouwen. Volgens het onderzoek zijn de Nederlandse vrouwen daar juist erg blij mee, de meeste vrouwen willen helemaal niet voltijds werken. "Vrouwen in Nederland zijn allesbehalve zielig", zegt Henk Noort van Motivaction.

Sociale leven

De meeste respondentes vinden wel dat meer vrouwen op topposities moeten komen, maar zouden zelf niet bereid zijn die in te vullen. Slechts 8 procent van de Nederlandse vrouwen ambieert zo'n hoge functie. "Vrouwen vinden hun sociale leven te belangrijk om zestig uur per week te werken. Dat moet wel bij zo'n functie."