VOORBURG - De groei van het aantal vacatures trekt weer aan. Eind vorig jaar leek er de klad in te komen. Maar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde donderdag dat "de groei weer duidelijk doorzet" in het eerste kwartaal van 2005 (PDF).

In de eerste drie maanden van dit jaar stonden er volgens het CBS 141.000 vacatures open. Dat zijn 13.000 banen meer die vervuld moeten worden dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Het aantal vacatures stijgt sinds eind 2003. De gemiddelde groei in de afgelopen anderhalf jaar bedroeg 8000 arbeidsplaatsen per kwartaal. In de tweede helft van 2004 zwakte de toename echter af en telde het CBS in het laatste kwartaal nog maar 2000 vacatures meer ten opzichte van een jaar eerder.

De dynamiek op de arbeidsmarkt is begin dit jaar volgens het CBS ook groter geworden. Niet alleen het aantal vacatures nam toe in het eerste kwartaal van dit jaar, maar er werden er ook meer vervuld.

De spanning op de arbeidsmarkt neemt tegelijkertijd toch toe, doordat er ook meer vacatures openstaan. Zo waren eind maart 23 vacatures per duizend banen niet vervuld, terwijl dat er vorig jaar in dezelfde maand nog achttien op de duizend waren.