Ook de Russen mengen zich in de handelsoorlog. Rusland heeft een reeks importheffingen op Amerikaanse producten afgekondigd.

Het gaat om een vergelding op de Amerikaanse importheffingen op aluminium en staal. Die kosten de Russische economie naar schatting ruim 537 miljoen dollar, zei minister van Economische Zaken Maxim Oreshkin.

De importtarieven liggen tussen de 25 en 40 procent en gelden voor benodigdheden voor de olie- en gasindustrie, metaalindustrie en glasvezelbedrijven uit de VS. De Russische regering wil geïmporteerde producten vervangen door alternatieven van binnenlandse makelij, aldus Oresjkin.

Volgens Oresjkin zijn de tegenmaatregelen gematigd. De heffingen zouden Rusland zo'n 88 miljoen dollar opleveren, terwijl de economische schade van de Amerikaanse metaalheffingen op meer dan een half miljard dollar wordt beraamd. Rusland beraadt zich nog op verdere heffingen.

Rusland importeert jaarlijks voor 12,5 miljard dollar uit de Verenigde Staten. Daarmee is Rusland de op vijf na grootste handelspartner van de VS, stelde het ministerie van Economische zaken.

Escalatie

De aankondiging volgt op een escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China. De Amerikanen voerden vrijdag heffingen op Chinese producten met een totale waarde van 34 miljard dollar in, waarna Peking met gelijke munt terugsloeg.