AMSTERDAM - De euro lijkt de Nederlandse afwijzing van de Europese grondwet te doorstaan. De Europese munt dook woensdagavond, toen het Nederlandse 'nee' duidelijk was, op de internationale valutamarkten onder de 1,22 dollar (1,2164 dollar). Maar donderdagochtend vond de munt de weg weer omhoog. Om half tien noteerde de euro 1,2260, iets hoger dan aan het slot van de Europese effectenbeurzen op woensdagmiddag.

Dit neemt niet weg dat de Europese eenheidsmunt in korte tijd veel terrein heeft moeten prijsgeven. De daling werd vorige week ingezet, toen zich in Frankrijk al een nee begon af te tekenen. Vorig jaar bereikte de munt nog recordhoogten boven de 1,36 dollar. De 1,2191 dollar tekent dan ook wat schril af tegen de 1,3633 dollar die eind december op de borden stond (daling ruim 10 procent).

Hoge olieprijs

Het gaat te ver om alleen de euroscepsis in Frankrijk en Nederland de schuld te geven van het koersverlies. Zo doet in Frankfurt het gerucht de ronde dat de Europese Centrale Bank zijn groeiraming naar beneden zal bijstellen. Persbureau Bloomberg zegt van ingewijden te hebben vernomen dat de ECB donderdagmiddag een economisch groeicijfer voor 2005 van 1,4 procent naar buiten zal brengen. Dat is minder dan de 1,6 procent waarvan de bank begin maart nog uitging. Vooral de aanhoudend hoge olieprijs remt de economische expansie binnen de landen die de euro als betaalmiddel hanteren.

Weerzin

Verder lijkt in Duitsland, de grootste EU-economie, de weerzin tegen de euro toe te nemen. Woensdag meldde het weekblad Stern dat Bundesbank-president Axel Weber en minister Hans Eichel (Financiën) in het geheim hebben gesproken over een mogelijke opheffing van de Europese monetaire unie. Eichel zou in het gesprek hebben aangegeven dat hij de euro als de belangrijkste oorzaak ziet voor de aanhoudende zwakte van de economie in Duitsland.

Sussende woorden

Weber en Eichel haastten zich om afstand te nemen van de Stern-publicatie. Van onvrede over de euro is geen sprake, stelden beiden. De Europese munt is "een buitengewoon succes en belangrijk voor de toekomst voor Europa". Sussende woorden, maar voor valutahandelaren weer een aanwijzing dat het op dit moment wellicht beter is de euro voor een dollar, een Brits pond sterling of een Zwitserse frank in te ruilen.