De Europese Commissie keurt de beoogde samenwerking in twee offshorewindparken in de Belgische Noordzee van de Nederlandse energieleverancier Eneco, het Belgische energieconcern Otary en Electrabel van het Franse Engie goed.

De nieuwe joint venture voor de projecten met de namen Seastar en Mermaid levert geen problemen met de EU-concurrentiewetgeving op, meent Brussel.

Het Belgische Otary is actief in de ontwikkeling, bouw en het beheer van windprojecten op zee. Het windparkenproject was tot nu toe in handen van Otary en Electrabel. Mermaid en Seastar zijn twee van de laatste offshorewindparken die zullen worden gebouwd in de zone die de regering heeft toegewezen voor de Belgische kust.

Seastar en Mermaid tellen samen 58 windmolens en zouden vanaf eind 2020 genoeg groene stroom moeten produceren om jaarlijks 485.000 gezinnen van elektriciteit te voorzien.

Eneco zet steeds meer in op de productie en levering van duurzame elektriciteit via zon- en windparken. Behalve in Nederland en België is Eneco ook nog actief in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In de thuismarkt heeft het bedrijf 2,1 miljoen klanten. In de andere landen gaat het niet om directe energielevering, maar heeft de onderneming onder meer wind- en zonneparken.