AMSTERDAM - Met koersverliezen van respectievelijk 8,4 en 6,4 procent hebben de twee zwaargewichten Koninklijke Olie en Unilever de AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam woensdag flink naar beneden getrokken. De graadmeter sloot 4,55 procent lager op 409,78 punten. Dat is 19,52 punten lager dan dinsdag. De 400-puntengrens komt in zicht.


Bekijk video

De koersval van Shell en Unilever werd veroorzaakt door het besluit in de Verenigde Staten dat de twee fondsen uit de belangrijke S & P 500 index moeten verdwijnen. Veel Amerikaanse beleggers deden daarom aandelen Koninklijke Olie en Unilever van de hand. Op het Damrak werden zo'n 45 miljoen stuks verhandeld; vier keer zoveel als normaal. De beurswaarde van beide bedrijven kelderde volgens een analist tesamen zo'n 12 miljard euro.

Ook ING, grootaandeelhouder van Unilever, leverde fors in. Het fonds verloor ruim 6,5 procent.

Over de gehele linie overheerste op de Europese beurzen een sfeer van malaise. De CAC-40 index van de beurs in Parijs sloot met een verlies van 4,25 procent. De Londense FTSE stond tegen het eind van de handel 2,4 procent lager. In Frankfurt noteerde de DAX-index rond half zes 2 procent minder.