Werkgevers in de drinkwatersector voeren vrijdag actie in Utrecht. Hiermee hopen ze de bonden weer aan tafel te krijgen om een cao af te sluiten.

Tot ongeveer 09.00 uur delen onder anderen directeuren van Nederlandse drinkwaterbedrijven, waterlaboratoria en onderzoeksinstituut KWR bij het gebouw van FNV in Utrecht pamfletten en kraanwater uit aan medewerkers van de vakbond. Met hun ludieke actie roepen ze, voorzien van een spandoek, de bonden op het cao-overleg te hervatten.

De waterbedrijven zitten nu een jaar zonder cao. Het laatste overleg tussen vakbonden en werkgevers was in november. Grootste geschilpunt tussen beide partijen is volgens de Werkgeversvereniging Waterbedrijven (WWb) het loon. De vakbonden willen volgens de WWb een forse loonstijging, terwijl de werkgevers een gematigde loonstijging voorstaan.

Onderzoek heeft volgens de WWb uitgewezen dat de lonen in de drinkwatersector de afgelopen jaren veel harder zijn gestegen dan in de rest van Nederland en dat vinden de werkgevers maar moeilijk uit te leggen.

Met een gematigde loonstijging zouden de salarissen weer meer marktconform moeten worden. "We zijn een met publiek geld gefinancierde branche. De loonkosten moeten daarom marktconform zijn en passen bij een sector met een belangrijke maatschappelijke functie", aldus Wim Drossaert, voorzitter van de WWb.