De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is een nieuwe fase ingegaan. Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen ter waarde van 34 miljard dollar zijn vrijdag officieel in werking getreden, waarmee maandenlange dreigementen van president Donald Trump in daden omgezet zijn.

China liet daarop weten nog hogere heffingen op Amerikaanse producten in te voeren.

Aan de Amerikaanse grens geldt vanaf nu een extra importtarief van 25 procent op Chinese producten, variërend van halfgeleiders tot ploegmachines en vliegtuigonderdelen. Het is de eerste keer dat handelsbarrières in de VS direct tegen de volksrepubliek gericht zijn.

Chinese tegenmaatregelen gelden voor 545 Amerikaanse productsoorten, meldt de Engelstalige staatskrant China Daily. Het gaat om onder meer sojabonen, varkensvlees, visvoer en auto's. Het Chinese ministerie van Handel liet weten dat de acties van Trump ook schadelijk zullen zijn voor bedrijven en consumenten in de VS.

Uitbreiding

Het Witte Huis houdt in het geopolitieke conflict nog meer heffingen achter de hand. De Amerikanen kondigden eerder al aan de maatregelen naar nog eens 16 miljard aan Chinese producten uit te breiden.

Trump heeft gedreigd dat bedrag zelfs tot 550 miljard dollar op te voeren, wat hoger is dan de totale waarde van alle producten die de VS vorig jaar uit China geïmporteerd heeft.