DEN HAAG - De 100 miljoen euro extra verlies van KPNQwest is te wijten aan zogeheten 'latente belastingen', zo stelt telecombedrijf KPN woensdag. In een niet gepubliceerd en onvolledig jaarverslag van de failliete exploitant van kabelnetwerken KPNQwest staat dat het nettoverlies over het boekjaar 2001 ongeveer 376 miljoen euro is, in februari meldde het bedrijf een verlies van 266 miljoen euro.

"KPNQwest boekte een te verwachten belastingvoordeel af. Het bedrijf dacht in de toekomst winst te gaan maken. Later bleek dat het bedrijf zelfs voor het voortbestaan moest vrezen. Daarom is het belastingvoordeel vervolgens weer afgewaardeerd", aldus een woordvoerder van KPN.

Of KPNQwest pas echt later tot een negatiever beeld van de toekomst kwam, is niet duidelijk. Het jaarverslag met de hogere winst, is gedateerd op 11 februari, een dag voordat KPNQwest de 'positievere' cijfers naar buiten bracht.

KPN kreeg dinsdag het 'geheime' jaarverslag van het sinds eind mei failliete KPNQwest in handen via de internetpagina van de curatoren. Het verslag staat sinds eind juni op die pagina. Volgens de woordvoerder heeft het mogelijk grotere verlies van KPNQwest geen gevolgen voor KPN, dat 40 procent van de aandelen heeft van de kabelexploitant. "We hoeven onze jaarcijfers niet te corrigeren omdat we KPNQwest al tot nul hebben afgewaardeerd. Wel hebben we nog 230 miljoen aan betwiste vorderingen open staan."

Curator E. Meijer verbaast zich over alle ophef rondom het jaarverslag. "Het is onbegrijpelijk. Het jaarverslag is al bij de surceanceaanvraag verveelvoudigd en verspreid naar veel verschillende partijen. Nu komen de publicaties pas."

Het is de vraag of banken naar aanleiding van het jaarverslag stappen nemen. Een woorvoerder heeft eerder aangegeven dat de banken de zaak KPNQwest onderzoeken. Hij was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Omdat bij KPNQwest niets meer te halen valt, kunnen Qwest en KPN aansprakelijk worden gesteld. Een woordvoerder van KPN had hier "geen commentaar" op.