Cabinepersoneel van Ryanair in België, Italië, Portugal en Spanje legt woensdag 25 juli voor 24 uur het werk neer. Als het van de vakbonden afhangt, stijgen op dat moment geen Ryanair-vliegtuigen op in die landen.

De impact is lastig te voorspellen, meldt de Belgische krant De Standaard. De vakbond zegt dat het 30 tot 40 procent van het cabinepersoneel als lid heeft. De bond verwacht dat Ryanair "zware druk uit zal oefenen".

"Dat zagen we ook al bij eerdere acties in Portugal en Spanje. Toen werd er personeel uit andere landen opgevorderd en ingevlogen om de staking te breken."

Het cabinepersoneel in heel Europa is erg ontevreden over de arbeidsomstandigheden bij de Ierse luchtvaartmaatschappij, meldt de Ierse vakbond IALPA. De medewerkers eisen dat de wetgeving van hun eigen land in plaats van de Ierse gaat gelden.

Nederland

In Nederland zijn acties nog niet aan de orde, omdat er nog overleg plaatsvindt, zegt bestuurder van FNV Luchtvaart Asmae Hajjari. "Nu wonen en werken ze in een land en betalen ze daar belasting en toeslagen, maar krijgen ze niet de voorzieningen die daar volgens het nationale recht bij horen", legt ze uit waarom de medewerkers ontevreden zijn.

De reactie van Ryanair op de eisen van de vakbonden komt volgens de Ierse bond niet in de buurt van wat nodig is om acties te voorkomen. De bond is bereid op neutraal terrein te praten, maar zegt geen trek te hebben in een halfbakken voorstel op het laatste moment, zoals de vorige keer.

Eerder kondigden piloten uit Ierland van de prijsvechter al acties aan. Die staking vindt volgende week dinsdag al plaats.