NEW YORK - Justitie in de Verenigde Staten gaat een strafrechtelijk onderzoek instellen bij het telecomconcern Qwest. Het concern heeft dit woensdag laten weten nadat het van het onderzoek door justitie op de hoogte was gebracht.

Waar het onderzoek zich precies op richt, is niet wereldkundig gemaakt. Qwest heeft zijn volledige medewerking toegezegd. Kort na de bekendmaking werd de handel in aandelen Qwest op de beurs van New York even stilgelegd. De koers van het aandeel daalde met ongeveer 36 procent tot 1,66 dollar.

Het onderzoek volgt een dag nadat president Bush had laten weten dat boekhoudfraude strenger zal worden aangepakt. Eerder al zat de SEC, de Amerikaanse beurscommissie, het concern achter de vodden vanwege discutabele boekhoudpraktijken.

Qwest zit in financiële problemen, onder meer als gevolg van grote afschrijvingen waartoe de Amerikaanse regels het bedrijf verplichten. De beurskoers is net als die van veel branchegenoten hard omlaag gegaan. Het concern heeft een schuld van ongeveer 25 miljard dollar. Vorige maand stapte bestuursvoorzitter Joseph Nacchio op als gevolg van de problemen.