Consumenten betaalden in juni 1,7 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. In mei was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis eveneens 1,7 procent.

Net als vorige maand stegen vooral de kosten voor huisvesting en vervoer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De prijsstijging van vliegtickets en pakketreizen naar het buitenland nam vorige maand af. Dat had een neerwaarts effect op de stijging van de consumentenprijzen, aldus het statistiekbureau.

Rond feestdagen en in schoolvakanties zijn de prijzen van vliegtickets en pakketreizen naar het buitenland daarnaast hoger, doordat meer mensen met vakantie gaan. Er vielen dit jaar meer vakantiedagen in mei, in juni juist minder.

Daarentegen nam de prijsstijging van goederen en diensten die Nederlanders in het buitenland kopen toe.

Indicator

De consumentenprijsindex, of CPI, is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten, zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies.

Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want ook bijvoorbeeld koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.