Leden van pilotenvakbond VNV hebben het principeakkoord over een nieuwe cao met KLM weggestemd. Breekpunt was volgens VNV de te hoge werkdruk. In de gemaakte afspraken werd te weinig gedaan om deze te verminderen.

Door het definitieve 'nee' van de piloten zal de bond opnieuw met KLM moeten onderhandelen. Wanneer deze gesprekken gepland staan, kon VNV nog niet zeggen.

De afwijzing door de ledenraad van VNV komt niet als een verrassing. Vorige maand maakten de piloten al bekend aanvullende eisen te hebben. Daarbij werd ook met werkonderbrekingen gedreigd.

In het akkoord beloofde KLM de werknemers betere werk- en rusttijden vanaf volgend jaar. Daar zijn de werknemers het niet mee eens. Zij willen dat de maatregelen tegen hoge werkdruk met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018 gelden. Dat betekent dat KLM inmiddels een half jaar aan compensatie moet betalen.

Compensatie

De piloten willen compensatie voor elke maand dat dit niet lukt. Deze eis zou KLM tientallen miljoenen euro's kosten.

Joost van Doesburg van VNV zei eerder dat de grote bezwaren tegen het akkoord grotendeels door wantrouwen richting KLM zijn ingegeven. "Het is nu aan het KLM-management om het vertrouwen te herstellen", zei hij tegen NU.nl. Dat lijkt mislukt.

KLM is teleurgesteld in de uitkomst van de ledenraadpleging door VNV, meldde een woordvoerder van de maatschappij. Volgens hem is het nog te vroeg om over de gevolgen, zoals mogelijke acties te praten. Allereerst zullen partijen aan tafel moeten komen.

Ben jij piloot? Deel in de NUjij-reacties hoe jij naar de onderhandelingen met de VNV kijkt.