De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft twee grootbanken door de jaarlijkse stresstest geholpen. Goldman Sachs en Morgan Stanley gingen op die manier vrijuit, meldt The Wall Street Journal dinsdag.

Bij de test bleken de kapitaalbuffers van de banken niet te voldoen aan de eisen, schrijft de Amerikaanse zakenkrant. Volgens de regels hadden ze daarom moeten snijden in hun winstuitkering aan aandeelhouders.

De Fed zou Goldman Sachs en Morgan Stanley een ontsnappingsclausule hebben geboden. Ze moesten toezeggen de winstuitkering te bevriezen en slaagden toen alsnog voor de test.

De krant schrijft dat de handelswijze van de Fed illustratief is voor het soepele beleid van president Donald Trump voor het bedrijfsleven. ''Nieuwe scheidsrechter, nieuwe regels'', zegt consultant PwC daarover.

Bij de stresstest wordt bekeken hoe banken zich houden onder extreme economische omstandigheden. Dit jaar werd een situatie gesimuleerd van meer dan 10 procent werkloosheid en instortende huizenprijzen.

De Amerikaanse tak van Deutsche Bank zakte voor de test. Die bank heeft onvoldoende vlees op de botten om zo’n scenario het hoofd te bieden.