AMSTERDAM - Beursexploitant Euronext, onder meer uitbater van de effectenbeurs op het Damrak, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoresultaat geboekt van 45,3 miljoen euro. Dat is 7,3 procent meer dan de 42,2 miljoen euro uit de eerste driemaandsperiode van 2004.

De winst is gestegen ondanks een daling van de omzet met 6 procent tot 222,6 miljoen euro. Euronext is behalve in Amsterdam ook verantwoordelijk voor de aandelenhandel in Parijs, Brussel en Lissabon en voor de derivatenhandel in Londen via dochter Euronext.Liffe. Het bedrijf heeft bezuinigd op de kosten voor personeel en IT. Dat leverde de beursexploitant 6,7 miljoen euro op.

Volgens Euronext was de omzetdaling vooral het gevolg van de bijzonder sterke resultaten in de vergelijkbare periode. Toen boekte het beursbedrijf recordvolumes bij zowel de derivaten- als de effectenhandel. Het woensdag gemelde nettoresultaat ligt iets boven de gemiddelde verwachting van analisten. De beursexploitant blijft uitgaan van een bedrijfsresultaat over 2005 van ongeveer 250 miljoen euro.

Euronext is geïnteresseerd in de Londense effectenbeurs LSE. Een formeel bod is echter nog niet uitgebracht. Eerder leek concurrent Deutsche Börse hoge ogen te ogen. Inmiddels zijn de Duitsers afgewezen en hebben ze afgehaakt. De Britse beurswaakhond OFT onderzoekt de gevolgen van een overname. Het project heeft Euronext het eerste kwartaal 7 miljoen euro gekost aan juridische bijstand en externe adviezen.