De Chinese centrale bank zal de renminbi niet als middel gebruiken in het handelsconflict met de Verenigde Staten.

Dat verklaart Sun Guofeng, directeur van het onderzoeksinstituut van de People's Bank of China (PBOC), in een geschreven reactie aan Bloomberg.

Eerder verklaarde bankgouverneur Yi Gang al dat China de wisselkoers van de renminbi stabiel en op een "redelijk en gebalanceerd" niveau zal houden.

Marktvolgers zagen de Chinese munt de afgelopen weken flink dalen. Dinsdag bereikte de renminbi even het laagste punt in elf maanden. Voor een dollar werd toen 6,70 yuan betaald.

Export

Een lage waarde van de munt is uiteindelijk voordelig voor Chinese exporteurs, omdat ze hun producten zo relatief goedkoper kunnen aanbieden in het buitenland.

Analisten vrezen dat de Amerikaanse president Donald Trump dit zal zien als een poging van China om onder de geplande importtarieven uit te komen. Trump is altijd kritisch geweest op de waarde van renminbi.

Ook sommige marktanalisten zien dat de munt laag staat, maar de vraag is of dat wordt georchestreerd door de Chinese overheid. Zo zijn er bij investeerders steeds meer twijfels over de groeikracht van de Chinese economie.