Europa benoemt 'Elzasser zuurkool' tot beschermde merknaam

De naam 'Elzasser zuurkool' mag voortaan alleen door lokale producenten worden gebruikt. Het label 'Choucroute d'Alsace' heeft van de Europese Commissie een beschermde geografische aanduiding gekregen.

De gefermenteerde witte kool, in de Oost-Franse streek vaak opgediend met veel worst en spek, is een culinaire traditie die al sinds de middeleeuwen bestaat, argumenteert Brussel. De procedure om van witte kool zuurkool te maken, wordt van generatie op generatie doorgegeven.

"Dit is de erkenning van ons vakmanschap", reageert de voorzitter van de Franse zuurkoolproducenten. Producenten uit de Elzas moeten zich aan een reeks regels houden om het label te mogen gebruiken.

In de streek wordt 70 procent van alle zuurkool die in Frankrijk en 20 procent van alle zuurkool die in EU gegeten wordt, geproduceerd. Veel dorpen in de Elzas organiseren elk jaar in de herfst nog zuurkoolfeesten.

Lees meer over:
Tip de redactie