De Turkse inflatie is in juni gegroeid naar 15,4 procent ten opzichte van juni vorig jaar. In mei was de inflatie in Turkije nog 12,2 procent. De Turkse centrale bank streeft naar een inflatie van 5 procent.

Dat meldt het Turkse statistiekbureau dinsdag. De inflatie wordt aangejaagd door de sterke economische groei van het land, gecombineerd met de relatief lage rentestand van het land in het verleden.

Tot eind mei betaalden Turkse banken een rente van 8 procent om geld te lenen van de centrale bank. Dit lijkt hoog in vergelijking met de eurozone, maar de Turkse inflatie bedroeg toen al ruim 10 procent. 

Om een verdere stijging van het prijsniveau tegen te gaan, heeft de Turkse centrale bank in juni de belangrijkste rentestand verhoogd. De rente werd toen met 1,25 procentpunten verhoogd naar 17,75 procent

De Turkse lira daalde na de bekendmaking van de inflatiecijfers. De munt daalde ruim 1 procent tegenover de dollar, terwijl de waarde ten opzichte van de euro bijna 1,5 procent verloor.

De grootste prijsstijging was te vinden in de transportkosten, die met 24,3 procent stegen. Voedingsmiddelen en alcoholvrije dranken werden 18,9 procent duurder.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!