De beoogde vestiging van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam per 30 maart 2019 wordt niet opgeschort. Dat heeft het Europees Hof van Justitie maandag bepaald in het kort geding dat de stad Milaan heeft aangespannen.

Milaan had om de opschorting gevraagd in afwachting van een definitieve uitspraak van het hof over de toewijzingsprocedure van het EU-agentschap.

Italië eist nietigverklaring van het besluit om het EMA naar Amsterdam te verplaatsen. Dit is op basis van een loting bepaald. Het hof zegt met het afwijzen van de opschorting niet vooruit te lopen op een uitspraak over de grond van de zaak.

Het agentschap moet uit Londen weg, omdat het Verenigd Koninkrijk de EU gaat verlaten. In november stemden de EU-lidstaten over een nieuwe plek, waarvoor negentien steden zich hadden aangemeld. Amsterdam sleepte het felbegeerde bureau binnen na een loting met Milaan, omdat de steden na drie stemrondes gelijk waren geëindigd.

De Italianen bestrijden ook dat het nieuwbouwkantoor aan de Zuidas op tijd klaar zal zijn. Daardoor zou de continuïteit van het werk, een zwaarwegende voorwaarde voor de kandidatuur, niet gegarandeerd zijn.