De Europese Commissie waarschuwt dat de extra importheffingen op buitenlandse auto's waar president Donald Trump mee dreigt, leiden tot miljarden dollars aan schade voor de Amerikaanse economie.

Met eventuele extra belastingen beschadigt Trump de eigen economie met 13 tot 14 miljard dollar, heeft de Europese Commissie berekend. Amerikaanse consumenten zullen de hogere importbelasting namelijk terugzien in de autoprijzen.

Maar ook de tegenmaatregelen zouden flinke gevolgen hebben. Volgens de commissie zouden vergeldingsmaatregelen maar liefst 294 miljard dollar aan Amerikaanse export raken. Dit komt neer op ongeveer 19 procent van de totale Amerikaanse export in 2017.

De commissie publiceerde maandag een brief die vrijdag naar het Amerikaanse ministerie van Handel is gestuurd.

Importtarieven 

Trump gaf in mei opdracht tot een onderzoek naar hogere importtarieven op auto's uit het buitenland. Net zoals bij de staal- en aluminiumheffingen haalde de president de nationale veiligheid aan als reden voor het onderzoek.

Onlangs verklaarde Trump dat het onderzoek naar Europese auto's binnenkort kan worden afgerond. Hij dreigde op korte termijn importheffingen tot 20 procent in te voeren, als de EU de importbelasting op Amerikaanse auto's niet verlaagt. 

Export

De Europese Unie rekent een importheffing van 10 procent op Amerikaanse auto's, terwijl de VS een heffing van 2,5 procent hanteert. De EU benadrukt dat de VS bijvoorbeeld voor veel vrachtwagens hogere importtarieven rekent.

De Europese Unie exporteerde in 2017 voor 37,4 miljard euro aan auto's naar de Verenigde Staten. De VS verscheepte vorig jaar maar voor 6,2 miljard euro aan wagens naar de EU.

Verder maken Europese autofabrikanten zo'n 2,9 miljoen auto's in de VS, benadrukt de EU. Hierdoor zijn direct 120.000 banen gecreëerd. Indirect zou het om 420.000 banen gaan.