De Amerikaanse Kamer van Koophandel heeft maandag flink uitgehaald naar de handelspolitiek van president Donald Trump. 

"Deze regering dreigt de economische vooruitgang waar we jaren voor gewerkt hebben te ondermijnen", zegt bestuursvoorzitter Tom Donohue. "We zouden vrijhandel moeten prioriteren, dit is niet de manier waarop je dat doet."

Trump heeft in de afgelopen maanden miljarden aan importheffingen ingesteld voor producten uit China, Canada, Mexico en de Europese Unie. De landen hebben allemaal gereageerd met hun eigen importheffingen op Amerikaanse producten.

Het laatste voorbeeld hiervan is Canada, dat vrijdag heffingen ter waarde van 12,6 miljard dollar aankondigde. Naar verwachting zal China in juli een heffing van 25 procent opleggen op Amerikaanse sojabonen. De EU kondigde vorige week voor 3,2 miljard dollar aan importheffingen aan voor Amerikaanse producten, zoals whiskey en Harley Davidsons.

China

In maart waarschuwde Donohue al voor een handelsoorlog, nadat Trump heffingen op Chinese importgoederen had geïntroduceerd. "De heffingen schaden de Amerikaanse economische groei en werkgelegenheid. Vooral consumenten, bedrijven, boeren en veeboeren zullen de dupe zijn", waarschuwde de bestuursvoorzitter.

De Amerikaanse Kamer van Koophandel vertegenwoordigt drie miljoen leden en heeft in het verleden vaak Republikeinse presidenten gesteund. In december roemde Donohue het belastingplan van Trump nog.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!