Saoedi-Arabië zal op verzoek van de Verenigde Staten meer olie produceren om hiermee het gebrek aan Iraanse olie op te vangen. Dit meldt de Amerikaanse president Donald Trump zaterdag. 

Het land zal "misschien wel tot twee miljoen olievaten extra produceren", aldus Trump, die meldt met de Saudische koning Salman te hebben gesproken.

Het is niet bekend of dit getal de productieverhoging per dag moet voorstellen. Saoedi-Arabië heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van de Amerikaanse president. 

De VS heeft eerder dit jaar het nucleaire verdrag met Iran opgezegd en economische sancties ingesteld. Trump zet ook bondgenoten onder druk om geen Iraanse olie meer te importeren per november van dit jaar. Onder meer Turkije, India en China importeren olie uit Iran.

Als Saoedi-Arabië inderdaad instemt met het verzoek, zou dat de onbenutte productiecapaciteit in de wereld tot het uiterste opvoeren. Juist vorige week besloot het oliekartel al om de productie met maximaal één miljoen vaten te verhogen.

Een vat ruwe olie kost momenteel net iets minder dan 80 dollar (omgerekend zo'n 68 euro), het hoogste niveau sinds november 2014.