Voormalig PvdA-minister Wouter Bos gaat Invest-NL, een nieuwe investeringsbank voor vernieuwende projecten, leiden. De overheid steekt 2,5 miljard euro in deze nieuwe bank.

Invest-NL moet een bank worden waar bedrijven terechtkunnen voor de financiering van vernieuwende projecten die gewone banken vaak links laten liggen. De overheid verwacht met deze bank ook onder meer institutionele beleggers over de streep te trekken.

De voormalige PvdA-minister van Financiën is nu nog bestuursvoorzitter van het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Hij begint eind oktober aan zijn nieuwe klus. Aanvankelijk doet hij dat als ambtenaar, omdat Invest-NL nog opgericht moet worden. De benodigde wetgeving moet nog door de Tweede Kamer.

Zodra de vennootschap daadwerkelijk bestaat, wordt Bos bestuursvoorzitter. Dat zal op zijn vroegst in het voorjaar van 2019 zijn. Hij gaat in zijn nieuwe baan 202.000 euro bruto per jaar verdienen, plus een onkostenvergoeding en een pensioenbijdrage van 25.000 euro.

Daarmee verdient Bos meer dan een ministerssalaris, ook in de periode waarin hij op papier rijksambtenaar is. "Gezien de aard van de werkzaamheden en het tijdelijke karakter van de aanstelling achten wij dat in dit bijzondere geval gerechtvaardigd", schrijft minister Wopke Hoekstra van Financiën aan de Tweede Kamer.

Hoekstra en zijn collega's Eric Wiebes (Economische Zaken) en Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) zijn blij met de aanstelling van Bos. "Hij combineert bestuurservaring in zowel de private als de publieke sector met een sterke betrokkenheid bij de maatschappelijke thema's waar Invest-NL zich op zal richten."

Gemengde gevoelens

Bos noemt zijn nieuwe baan een "prachtige nieuwe uitdaging". Hij zegt ook dat hij "met gemengde gevoelens" afscheid neemt van het VUmc. Het academische ziekenhuis laat weten zijn vertrek te betreuren, maar ook "gezien de betekenisvolle stap die hij in zijn loopbaan gaat maken" te begrijpen.

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het wetsvoorstel voor de oprichting van Invest-NL. Minister Wiebes legt het nu voor advies voor aan de Raad van State.