AMSTERDAM - De koersen van Koninklijke Olie en Unilever zijn woensdagmorgen circa 7,5 procent gezakt. Reden is dat de twee fondsen binnenkort moeten verdwijnen uit de belangrijke Amerikaanse S&P 500 Index, die zich volledig wil richten op Amerikaanse bedrijven.


Bekijk video

Door het vertrek wordt er minder Amerikaanse vraag verwacht naar de aandelen van Koninklijke Olie en Unilever. Woensdagmorgen werden alvast opmerkelijk veel aandelen van beide bedrijven aangeboden.

Naast de tegenslag voor beide grote bedrijven had de beurs last van het slechtere sentiment in New York dinsdagavond, waar beleggers teleurgesteld reageerden op de voorstellen van president Bush om de boekhoudschandalen uit te bannen. Op het Damrak stond de toonaangevende AEX-index tegen het middaguur 3,9 procent lager op ,64 punten, ofwel 16,66 punten lager dan het slot van de voorgaande dag.

"De stemming is bedrukt, maar de verklaring is eenvoudig", lichtte een analist toe. Bij de AEX noteerde alleen Numico een lichte stijging (0,7 procent). Volgens de analist is er geen duidelijke verklaring voor de koersstijging van Numico.

Ahold

Opvallend is dat supermarktconcern Ahold opnieuw flink in de min staat (4,9 procent). "Beleggers weten nog steeds niet wat ze met Ahold aanmoeten", aldus de analist. "Het bedrijf heeft last van de Argentijnse crisis, de dollar en van aangepaste Amerikaanse jaarcijfers. Maar ondertussen wordt de koers/winstverhouding toch wel erg interessant."

Midkap

De MidKapindex stond tegen het middaguur op circa 1,6 procent verlies. Ook hier was slechts één uitzondering op de dalende trend: KLM (plus 0,3 procent).

Andere Europese beurzen kleurden woensdag ook in het rood. Londen zakte 1,1 procent, Parijs 2,9 procent en Frankfurt 2,1 procent.

In Parijs zakte Vivendi Universal bijna 6 procent. Beleggers vrezen voor de gevolgen van een grootscheeps onderzoek van de Franse beursautoriteit COB, die dinsdag het hoofdkwartier van het mediaconcern binnenviel op zoek naar documenten over de financiële verslaglegging.

Op de Duitse beurs leverden Deutsche Post en Münchener Rück fors in. Deutsche Post verwacht tussen 2003 en 2007 1,5 miljard euro minder omzet omdat het door de Duitse Opta wordt gedwongen om lagere tarieven te hanteren. Herverzekeraar Münchener Rück verhoogde zijn voorzieningen voor de WTC-ramp met 500 miljoen dollar.

Euro

De euro noteerde aan het eind van de ochtend 0,9925 dollar. Dat was dinsdagmiddag 0,9935. In pond sterling daalde de koers van ,6420 naar 0,6400 pond.