Webwinkelgigant Amazon neemt de Amerikaanse onlineapotheek PillPack over. De overname is een belangrijke stap voor Amazon, waarvan al langer werd vermoed dat het zich in de lucratieve zorgsector zou roeren. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

In april werd PillPack nog in verband gebracht met een overname door winkelketen Walmart voor ongeveer 1 miljard dollar. De deal met Amazon wordt naar verwachting in de tweede helft van het jaar afgerond.

Andere Amerikaanse bedrijven in de sector, zoals drogisterijreus Walgreens Boots Alliance en branchegenoot CVS Health, gingen na het overnamenieuws van Amazon omlaag in de voorbeurshandel.

PillPack onderscheidt zich door medicijnen samen in gedoseerde hoeveelheden te verpakken. Dat maakt inname makkelijker voor mensen die dagelijks meerdere medicijnen moeten nemen.

Eerder deze maand presenteerde Amazon samen met investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway en bank JPMorgan Chase de topman voor een nieuw op te richten zorgbedrijf zonder winstoogmerk. Het bedrijf zal door journalist en chirurg Atul Gawande geleid worden. De bedrijven hopen met de nieuwe onderneming de zorgkosten in de Verenigde Staten omlaag te krijgen.