Het prijspeil is in juni in Duitsland met 2,1 procent gestegen vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. In mei bedroeg dit cijfer nog 2,2 procent.

Dit meldt het Duitse federale statistiekbureau donderdag op basis van voorlopige cijfers. Op maandbasis kwam de inflatie uit op 0,1 procent.

Volgens de Europese methode bedroeg de inflatie ook 2,1 procent vergeleken met 2,2 procent een maand eerder. De cijfers voldoen aan de verwachting van economen.

Vooral energieprijzen zijn met 6,4 procent fors gestegen in de afgelopen twaalf maanden. In de dienstensector stegen de prijzen met 1,5 procent.

Eurozone

Vrijdag worden de inflatiecijfers van de gehele eurozone voor juni verwacht. Economen gepeild door persbureau Reuters gaan uit van een stijging van het prijspeil van 2 procent op jaarbasis. In mei bedroeg de stijging 1,9 procent.

De inflatie is van belang voor het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Sinds 2015 voert de centrale bank een omvangrijk programma uit om de inflatie te doen stijgen naar de doelstelling van iets onder 2 procent op de middellange termijn.

De ECB heeft inmiddels honderden miljarden euro's in de financiële markten gestoken, maar nu de inflatie zich rond de doelstelling beweegt, is de bank van plan om het programma af te bouwen.