AMSTERDAM - De uitslag van het referendum heeft maandag tot een verdere waardedaling van de euro geleid. De Europese munt noteerde in de middag 1,2466 dollar, het laagste niveau in zeven maanden.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De koersdaling van de euro had zich vorige week al ingezet, toen zich een Frans nee tegen het referendum over de Europese grondwet aftekende. De munt bleef toen wel boven de 1,25 dollar. Maandag dook de munt onder die grens. Door de Franse afwijzing is de vrees toegenomen dat de Europese integratie zal vertragen. Dat zet de koers van de euro onder druk.

De waarde van de euro zakte onder 1,25 dollar nadat de handelaren in de Verenigde Staten in actie waren gekomen. De financiële markten zijn daar maandag net als in Londen gesloten, maar er wordt wel elektronisch gehandeld.

Economische situatie

Behalve met het referendum heeft de waardedaling van de euro ook te maken met economische situatie in Europa zelf. De groei blijft achter bij vooral de VS en Azië. In de VS zal de rente de komende tijd vermoedelijk blijven stijgen.

Een renteverhoging in de eurozone is voorlopig onwaarschijnlijk. Het wordt daardoor interessanter om in de VS te beleggen. De afgelopen maanden was het juist de dollar die onder druk stond, wat vooral samenhangt met de balanstekorten in de Verenigde Staten.