NEW YORK - De beurskoersen van Unilever en Koninklijke Olie zijn woensdag fors gedaald doordat de twee fondsen binnenkort verdwijnen uit de belangrijke Amerikaanse S&P 500 Index. De dalingen liepen op tot meer dan 7 procent op de Amsterdamse effectenbeurs.


Bekijk video

Standard & Poor's verwijdert Unilever en Koninklijke Olie omdat het van zijn index van de vijfhonderd belangrijkste ondernemingen in de Verenigde Staten een pure Amerikaanse index wil maken.

Andere 'slachtoffers' van dit besluit zijn het telecomconcern Nortel Networks, aluminiumbedrijf Alcan en de minder bekende ondernemingen Barrick Gold, Placer Dome en Inco. Zij worden vervangen door Goldman Sachs, Prudential Financial, UPS, eBay, Principal Financial, Electronic Arts en SunGard Data Systems.

S&P wijzigt zijn index na sluiting van de Amerikaanse effectenbeurs in New York op 19 juli. De wijziging zet de beurskoersen van Unilever en Koninklijke Olie onder druk aangezien de grote vermogensbeheerders in de wereld vaak verplicht zijn fondsen uit de S&P 500 Index te bezitten. Deze eis geldt voor fondsen daarbuiten niet. Fondsmanagers doen dus de 'afvallers' van de hand en kopen de nieuwkomers.