Volgens vakbond FNV was de eerste van drie achtereenvolgende stakingsdagen in het streekvervoer een succes. De bond blijft erbij dat 85 procent van de buschauffeurs het werk heeft neergelegd.

Volgens werkgeversorganisatie VWOV is dat een sterk overdreven percentage. De organisatie benadrukt juist dat in steden als Utrecht en Groningen veel bussen wel reden.

De verschillende lezingen zijn tekenend voor de verhoudingen. De werkgevers hebben geen goed woord over voor de stakingen, die werden afgekondigd terwijl bemiddelaars nog met elkaar in gesprek waren.

Eerder op de dag stelden zowel de werkgevers als de bonden dat er sprake was van intimidaties. Zo kregen de chauffeurs die wel wilden werken volgens de VWOV verwensingen naar hun hoofd.

Een woordvoerder van FNV erkent dat in Utrecht stakers voor een bus zijn gaan staan die weg wilde rijden. Maar over het algemeen verliep de staking volgens hem "in goede harmonie en zonder heftige incidenten''.

De bond stelt dat anderzijds werkgevers oud-buschauffeurs die op kantoor werken "de bus opgejaagd'' hebben. "Een staking breken, mag niet.''