Een Amerikaanse belangengroep voor de staalsector heeft een aanklacht ingediend tegen de importheffingen op staal van president Donald Trump.

Het gaat volgens de American Institute for International Steel (AIIS) om het eerste juridische proces om de controversiële maatregelen ongedaan te maken.

Trump bediende zich bij de invoering van de heffingen in maart op een wet uit de jaren zestig, die handelsbarrières mogelijk maakt met een beroep op de nationale veiligheid. Volgens de AIIS maakt hij daarmee inbreuk op de Amerikaanse grondwet.

De president trekt met die wet namelijk wetgevende bevoegdheden rond internationale handel naar zich toe, terwijl die in de Amerikaanse grondwet aan het Amerikaans Congres zijn voorbehouden.

De AIIS klaagt dat de prijzen voor staal oplopen door de heffingen die de staalsector moet betalen. Toch is de schade die Amerikaanse bedrijven hierdoor oplopen niet het grootste probleem, stelt de advocaat van de belangenvereniging. Hij waarschuwt dat het gebrek aan rechterlijke toetsing van Trump "een veel groter gevaar voor onze democratie is dan de import van staal ooit zou kunnen zijn".