Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie gaat naar het Witte Huis om met president Donald Trump te praten over de verstoorde handelsrelatie tussen de EU en de VS.

Er zijn gesprekken gaande om een geschikte datum te vinden, zei Junckers woordvoerder woensdag. Juncker heeft Trump vorige maand op de G7-top in Canada aangeboden snel langs te komen, om de communicatiekanalen open te houden en handelsproblemen op te lossen.

De regering-Trump heeft importheffingen op Europees staal en aluminium ingevoerd. De EU heeft vervolgens de tarieven voor een reeks Amerikaanse producten verhoogd. Trump dreigt met nieuwe heffingen op Europese auto's en auto-onderdelen, waarmee het conflict zou kunnen ontaarden in een echte handelsoorlog.

Ook deze eventuele nieuwe heffingen worden wat Juncker betreft onderwerp van gesprek. Hij zei onlangs dat Trump hem op de G7-bijeenkomst een genadeloze ''killer'' had genoemd.

Onderhandelingen

Onderhandelingen tussen de VS en de EU liggen momenteel stil. De verhouding met de Amerikanen komt donderdag ook aan de orde op de top van EU-regeringsleiders in Brussel.

''Ondanks onze onvermoeibare inspanningen om de eenheid van het Westen te bewaren, staan de trans-Atlantische relaties onder immense druk door het beleid van president Trump", schrijft EU-president Donald Tusk in zijn uitnodigingsbrief.

''Helaas gaat de verdeeldheid verder dan handel", zegt de Poolse oud-premier in een verwijzing naar Trumps afwijzing van het klimaatakkoord en de Iran-deal. ''Ik geloof dat, hoewel ik er het beste van hoop, we er klaar voor moeten zijn om onze unie voor te bereiden op worstcasescenario's'', aldus Tusk.