Premier Boyko Borissov stelt de Bulgaarse toetreding tot de eurozone uit. De premier wijt het uitstel aan het feit dat de Europese Unie (EU) en de Europese Centrale Bank (ECB) de regels steeds veranderen.

Dat zei Borissov dinsdag tijdens een persconferentie, meldt persbureau BloombergBulgarije is op dit moment voor het eerst EU-voorzitter en naar aanleiding daarvan heeft de premier eerder gezegd dat hij officieel wil toetreden tot de eurozone.

"Bulgarije heeft een stabiele munt, een economische groei van 4 procent en een lage werkloosheid. Wij zijn klaar om plaats te nemen in de wachtkamer van de eurozone", zei premier Borissov tijdens een persconferentie in januari. De Bulgaarse regering koppelt de koers van de nationale munt, de lev, al jarenlang aan die van de euro.

De overheid nam zich voor om binnen een half jaar een aanvraag in te dienen. Het land zou dan eerst minstens twee jaar deel uitmaken van het wisselkoersmechanisme ERM-2. Hoewel Bulgarije aan de economische eisen voldoet, wordt die aanvraag nu uitgesteld.

Nieuwe eisen

Dat laatste beweert Bulgarije zelf tenminste. De ECB heeft eerder gemeld dat Bulgarije nog niet voldoet aan de officiële vereisten. Bloomberg schrijft dat de EU sinds vorige maand strengere regels hanteert. Een nieuwe eis zou zijn dat de belangrijkste Bulgaarse banken onder toezicht moeten staan van de ECB.

"Waarom veranderen de eisen van de eurozone continu?", vroeg Borissov zich volgens de lokale krant The Sofia Globe af. "Welk risico loopt de eurozone met Bulgarije in de wachtkamer? Geen! De manier waarop de eurozone nu werkt, zal Europa verdelen."

Uitstel betekent geen afstel, benadrukt de premier. "We melden ons aan voor het lidmaatschap op het moment dat de vereisten helemaal duidelijk zijn."