De werkgeversorganisatie voor het streekvervoer de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) haalt fel uit naar de vakbonden. 

De werkgeversorganisatie noemt de staking en het verloop van de onderhandelingen te gek voor woorden. ''We vragen ons af of dit wel een partner is waarmee we op lange termijn zaken willen doen", zegt VWOV-voorzitter Fred Kagie woensdag.

Of de VWOV in de toekomst de vakbonden wil gaan passeren en met de ondernemingsraden van de vervoersbedrijven wil gaan onderhandelen, weet Kagie nog niet. Dit is bij onder meer Jumbo al het geval. ''Als alle ellende voorbij is, gaan we er eens rustig over nadenken", aldus Kagie.

Volgens de voorzitter kwamen er op verzoek van de vakbonden bemiddelaars. Maar nog voordat die waren begonnen, kondigde FNV een staking voor onbepaalde tijd aan.

''Toch kwam er na een eerste verkenning een voorstel. De werkgevers wilden tijd om dat door te rekenen. Daarop meldden de vakbonden dat de staking door zou gaan", zegt Kagie.

Het CNV staakt volgens Kagie alleen, omdat de FNV staakt. Het CNV deed eerder een voorstel, dat de VWOV heeft omarmd, aldus de voorzitter. ''We gaven hen zelfs meer dan waar ze om hadden gevraagd. Toch is het CNV vandaag aan het staken. Dat gebeurt niet op basis van een zelfstandige afweging."