De wereldwijde vraag naar aardgas zal de komende jaren verder groeien, vooral dankzij de sterk toenemende behoefte vanuit China. China wordt binnen twee tot drie jaar waarschijnlijk 's werelds grootste importeur van gas, schrijft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een dinsdag verschenen rapport.

Het IEA verwacht dat de jaarlijkse vraag naar gas in de komende vijf jaar met gemiddeld 1,6 procent zal toenemen. In 2023 zal de vraag naar verwachting zijn toegenomen tot 4.100 miljard kubieke meter gas.

Het IEA denkt dat de vraag vanuit China tot en met 2023 met 60 procent zal groeien, omdat het land minder kolen wil gebruiken om luchtverontreiniging tegen te gaan. Vooral in de industrie zit de vraag naar gas in de lift.

De denktank voorspelt verder dat de productie van gas uit schalievelden in de Verenigde Staten de komende periode duidelijk zal groeien. Het grootste deel van de productiegroei in de VS zal dan worden aangemerkt voor export als vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en via pijpleidingen.