De krapte op de arbeidsmarkt spreidt zich breder uit, blijkt uit een dinsdag gepubliceerd UWV-rapport over de arbeidsmarkt. Volgens de uitkeringsinstantie melden werkgevers in steeds meer beroepsgroepen een tekort aan geschikt personeel.

Volgens het rapport is de krapte vooral te zien bij technische beroepen, zoals bouw en installatie, industrie en autotechniek.

Maar ook in de ICT, zorg, transport en logistiek, bij pedagogische en agrarische beroepen en bij dienstverleners zoals schoonmaakbedrijven en horeca is er gebrek aan personeel. 

Inmiddels ervaart één op de vijf werkgevers productiebelemmeringen vanwege een tekort aan personeel. In sommige branches gaat het zelfs om meer dan één op de drie werkgevers. Dit geldt bijvoorbeeld voor uitzendbureaus, callcenters, IT-dienstverleners, architecten en de metaal- en technologische industrie.

De uitkeringsinstantie heeft een lijst met 24 oplossingen opgesteld voor werkgevers die naar manieren zoeken om vacatures ingevuld te krijgen. Overigens is de krapte op de arbeidsmarkt nog niet zo groot als tien jaar geleden, aldus het UWV.