De Amsterdamse beurs is maandag flink in de min gesloten door een dreigende escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Vooral technologiebedrijven moeten het ontgelden.

De AEX sloot 2,4 procent in de min. Ook andere beurzen in Europa lieten rode cijfers zien. De Duitse Dax-index verloor 2,4 procent. De Britse FTSE-100 daalde 2,2 procent.

De Amerikaanse beurzen lieten ook grote negatieve uitslagen zien. Rond 18.00 uur Nederlandse tijd stond de Nasdaq op 2,5 procent verlies. De Dow Jones-index en de S&P 500 verloren respectievelijk 1,7 procent en 1,8 procent.

Escalatie

Naar verluidt wil de Amerikaanse president Donald Trump de handelsoorlog met China verder laten escaleren. Hij zou beperkingen willen invoeren op investeringen in Amerikaanse technologiebedrijven door Chinese bedrijven, meldden meerdere Amerikaanse media. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën zijn de verhalen niet waar.

Technologie-aandelen stonden lager door de berichten. Onder meer Facebook (-3,8 procent), Netflix (-7 procent), Alphabet (-3,7 procent) en Amazon (-3,3 procent) behoorden tot de verliezers. In Nederland viel chipmachinefabrikant ASML, een toeleverancier aan de techsector, op met een verlies van 5 procent.