BRUSSEL - De Europese fraudebestrijdingsdienst OLAF heeft in het zuiden van Europa zwendel met bananen helpen oprollen waarbij de Europese Unie in twee jaar tijd voor honderden miljoenen euro's is opgelicht.

Goedkoop invoeren

De bananenhandel in de Unie is zo ingewikkeld geregeld dat de georganiseerde misdaad zijn voordeel ermee heeft gedaan, zo blijkt uit een mededeling dinsdag van OLAF. Handelaren bemachtigden valse licenties waardoor ze bananen tegen een laag tarief van 55 euro per ton konden importeren. Het gebruikelijke tarief bedraagt 850 euro per ton.

"Winstgevender dan cocaïne"

Het onderzoek gaat terug tot juni 2000. Volgens OLAF dachten de Italiaanse autoriteiten aanvankelijk dat ze cocaïnesmokkel over zee op het spoor waren. Het onderzochte schip had geen cocaine aan boord maar bananen.

Volgens plaatsvervangend procureur Scavone uit Catania (Sicilië) was een kleine winkelier erin geslaagd uit het niets de bananenhandel in het midden en zuiden van Italië te controleren. De illegale handel had zich verspreid naar Frankrijk, Spanje en Portugal. "We kwamen erachter dat dit soort fraude winstgevender is dan ernstige misdaad zoals de import van een ton cocaïne", aldus Scavone.

Het gaat klaarblijkelijk om zogenoemde dollarbananen, afkomstig van grote bananenplantages in Centraal-Amerika die in handen zijn van Amerikaanse concerns. Om de import daarvan te beperken ten gunste van import van bananen uit oud-koloniën van EU-landen, bijvoorbeeld de Cariben, werkt de Unie sinds begin jaren negentig met importlicenties.