De Britse economie leed verlies door het vertrek uit de Europese Unie (EU) en dat verlies is nu al groter dan de besparing aan EU-contributie. Dat concludeert het onderzoeksteam van de pro-Europese Londense denktank Centre for European Reform (CER).

De schatkist verloor 26 miljard euro aan belastinginkomsten door Brexit. De oorzaak is volgens het CER dat de onzekerheid door het vertrek uit de EU zorgde voor een economische dip van 2,1 procent. De misgelopen inkomsten zijn hoger dan het contributiegeld dat het Verenigd Koninkrijk (VK) bespaart door uit de EU te stappen.

"Twee jaar na het referendum zien we dat de stem voor Brexit de economie ernstig schaadt", zegt John Springford van het CER.

Brexit dividend

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en premier Theresa May spreken over een 'Brexit dividend'. Hiermee bedoelen ze het geld dat het Verenigd Koninkrijk bespaart dankzij de Brexit. Dit budget zou ten goede komen aan gezondheidszorg.

Volgens het CER bestaat deze meevaller niet. De Brexit zou het Verenigd Koninkrijk helemaal geen financiële meevaller bezorgen, maar juist een verlies. Springford: "Het zogenoemde 'Brexit dividend' is een mythe. Het vertrek uit de EU kost de schatkist 440 miljoen pond (500 miljoen euro, red.) per week, veel meer dan het Verenigd Koninkrijk ooit betaalde aan de EU."

De onderzoekers gebruikten een statistisch model dat de Britse economie vergelijkt met hoe de economische situatie zou zijn geweest zonder een Brexit. Dat deed het CER door de situatie te vergelijken met die van landen die het meest overeenkomen met de Britse economie van de afgelopen 20 jaar.