NEW YORK - George Bush is geen Alan Greenspan. Dat bleek wel na de langverwachte toespraak die de Amerikaanse president dinsdag hield. Bedrijven die sjoemelen met de boeken zullen in de toekomst harder worden aangepakt; de beleggers werden er niet warm of koud van.

Verlies voor Dow en Nasdaq

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot op een stand van 9096,09 punten. Dat is 179 punten minder dan het slot van de dag ervoor (1,9 procent). Ook de koersen op schermenbeurs Nasdaq waren niet vooruit te branden. Die index sloot op een stand van 1381,14 punten. Dat is een verlies van 1,7 procent, ofwel ruim 24 punten lager dan het slot van maandag.

Ook Europa in het rood

Aan het begin van de handel hadden de beleggers nog hoop. In afwachting van de woorden van de eerste man van Amerika openden zowel de Dow-Jones als de Nasdaq licht hoger. Die kleine winst was snel verdwenen en sloeg om in een behoorlijk verlies. In navolging van de Europese beurzen overigens. Ook in Europa sloot alles in het rood.

Belegger heeft er even geen trek in

Zolang in de VS het ene boekhoudschandaal op het andere lijkt te volgen, heeft de belegger er even geen trek in. Ook zullen de maatregelen die Bush heeft afgekondigd geen onmiddellijke effecten teweeg brengen. Vooral het gebrek aan verrassingen in de toespraak van Bush zou debet zijn aan de lauwe reactie op Wall Street. Verder wacht de belegger op hoopgevende tekenen uit het bedrijfsleven over de toekomstige verdiensten.

Merck krijgt zwaarste klappen

Het aandeel Merck kreeg dinsdag de zwaarste klappen. Het farmacieconcern probeerde maandag het bijboeken van ongeveer 12 miljard dollar aan omzet nog goed te praten, maar dat mocht niet baten. Verloor het aandeel maandag nog een bescheiden 1,7 procent van de waarde, nu moest het 4,3 procent inleveren.

Home Depot deed het bijna even slecht als Merck en moest ruim 4 procent terug. Alleen het aandeel van softwaremaker Microsoft wist dinsdag in de Dow-Jonesindex dinsdag hoger te sluiten met een koerswinstje van 0,5 procent.

Euro daalt licht

De euro deed aan het slot van de handel in de VS 0,9934 dollar, dat is een fractie lager dan eerder op de dag bij het slot van de Europese beurzen.