WASHINGTON - De Amerikaanse overheid gaat bedrijfsfraudeurs harder aanpakken. De maximale gevangenisstraf voor fraude wordt opgetrokken van vijf naar tien jaar en er komt een speciaal onderzoeksteam dat frauduleuze handelingen in het Amerikaanse bedrijfsleven moet opsporen.

Nieuw tijdperk

President George W. Bush kondigde dinsdag deze maatregelen aan in een langverwachte toespraak in een hotel nabij de effectenbeurs van New York. De presidentiële speech was vooraf aangekondigd als een poging om het vertrouwen in het Amerikaanse bedrijfsleven te herstellen. Bush, die zelf ook onder vuur ligt door een dubieuze aandelentransactie uit 1990, erkende dat dit vertrouwen is beschadigd door boekhoudkundige schandalen bij grote bedrijven als Enron en WorldCom.

Volgens Bush moet ondernemend Amerika een "nieuw tijdperk van integriteit inluiden". Nu worden investeerders en werknemers bedreigd door misdaden in de bestuurskamer, meent de president. "Uiteindelijk bestaat er geen kapitalisme zonder geweten, geen welvaart zonder karakter. Onze economie heeft hogere ethische standaarden nodig, standaarden die worden afgedwongen door strikte wetgeving en worden hooggehouden door verantwoordelijke topondernemers."

Afschrikken

De regering-Bush hoopt met langere gevangenisstraffen directieleden af te schrikken te sjoemelen met de boekhouding. Ook het vernietigen van documenten, zoals bij Enron op grote schaal gebeurde nadat het energieconcern was beschuldigd van dubieuze boekhoudpraktijken, en obstructie van de rechtsgang moet harder worden aangepakt, aldus de president. Hij zal nieuwe wetgeving aan het Amerikaanse Congres voorleggen.

20 miljoen extra

Bush hoopt boekhoudschandalen tevens uit te bannen door de Amerikaanse beurstoezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC) meer armslag te geven. Bush riep het Congres op zo snel mogelijk in te stemmen met zijn eerdere voorstel om 20 miljoen dollar extra aan de SEC over te maken.

Volgend jaar krijgt de beurscommissie nog eens 100 miljoen dollar extra, waardoor haar begroting in totaal met twintig procent omhooggaat. De SEC krijgt in de voorstellen van Bush meer bevoegdheden, zoals de mogelijkheid om dubieuze betalingen te blokkeren aan bestuurders van ondernemingen die te maken hebben met fraudeonderzoeken.

Kritiek op ondernemers

De president uitte forse kritiek op ondernemers die in slechte tijden van hun bedrijf toch tientallen miljoenen dollars opstrijken en enorme bonussen ontvangen. Concrete maatregelen om deze zelfverrijking aan banden te leggen, opperde de Republikein echter niet.

Democraten noemden de toespraak een 'peptalk' en 'moralistisch' zonder veel nieuw beleid. Critici menen dat het optreden van Bush vooral te maken heeft met zijn vrees dat de Republikeinse partij door de bedrijfsschandalen fors gaat inleveren bij de verkiezingen voor het Amerikaanse Congres in november.